Nezdravé tuky se nacházejí i v na první pohled zdravých potravinách. Naučte se vybírat

Pokud jde o tuky ve stravě, záleží především na typu tuků, které jíte.

Na rozdíl od dřívějších dietních doporučení propagujících nízkotučnou dietu, novější výzkumy ukazují, že zdravé tuky jsou nezbytné a zdraví prospěšné.

Jaké tuky si můžete bez výčitek dát a kterým byste se měli raději vyhnout?

Zdravé tuky

Nenasycené tuky jsou známé jako “dobré tuky”, protože jsou prospěšné pro vaše srdce, cholesterol a celkové zdraví. 

Tyto tuky pomáhají:

  • Snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
  • Snížit hladinu špatného LDL cholesterolu a zároveň zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu.
  • Zabránit abnormálnímu srdečnímu rytmu.
  • Snížit hladinu triglyceridů spojených se srdečními chorobami a bojovat proti zánětům.
  • Snížit krevní tlak.

Mezi potraviny s vysokým obsahem kvalitních tuků patří rostlinné oleje (např. olivový, řepkový, slunečnicový, sójový a kukuřičný), avokádo, ořechy, semena a ryby.

Špatné tuky

Jiným jménem transmastné kyseliny zvyšují riziko výše zmíněných onemocnění, i když se konzumují v malém množství.

Potraviny obsahující transmastné kyseliny jsou obsaženy především ve zpracovaných potravinách. 

Škodlivé tuky obsahuje:

  • Komerčně pečené pečivo, sušenky, koblihy, muffiny, koláče a dokonce těsto na pizzu.
  • Balené “snacky” jako krekry, popcorn do mikrovlnné trouby, chipsy aj.
  • Margarín.
  • Smažené potraviny jako hranolky, smažené kuře, kuřecí nugety a obalované ryby.

Naštěstí byly transmastné kyseliny z mnoha těchto potravin odstraněny. Při nakupování se přesto doporučuje volit čerstvé nezpracované potraviny.

Foto: Shutterstock

Nasycené tuky

Nasycené tuky sice nejsou tak škodlivé jako transmastné, ale mohou zvyšovat hladinu špatného LDL cholesterolu a jejich nadměrné množství může mít negativní vliv na zdraví srdce, proto je lepší konzumovat je s mírou. 

I když není nutné vyškrtnout ze stravy všechny nasycené tuky, většina odborníků na výživu doporučuje omezit je na 10 % vašeho denního příjmu.

Mezi hlavní zdroje nasycených tuků patří:

  • Červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové).
  • Kůže z kuřecího masa.
  • Plnotučné mléčné výrobky (mléko, smetana, sýry).
  • Máslo.
  • Zmrzlina.
  • Sádlo.
  • Některé oleje, jako je kokosový a palmový olej.

Foto: Shutterstock, zdroj: EveryDayHealth, Webmd, HeartFoundation